Κάστρο Μύρινας

Αρχές Οκτωβρίου, ο καιρός καλοκαιρινός και πεζοπορία στο Κάστρο της Μύρινας. Το κάστρο της Μύρινας είναι το μεγαλύτερο του Αιγαίου, καθώς η έκτασή του είναι 144 στρέμματα. Είναι χτισμένο σε βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο, στην πρωτεύουσα του νησιού Μύρινα. Έχει θέα προς τους δύο όρμους της Μύρινας, τον Τούρκικο και τον Ρωμαίικο Γιαλό. Καθώς η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καθαρή μπορούσαμε να δούμε στο βάθος τη Θάσο, το Άγιο Όρος, και τον Άγιο Ευστράτιο.

Προσεγγίσαμε το κάστρο από την πύλη ΙΙ, ξεκινώντας από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στο Ρωμαίικο Γιαλό. Η πύλη δημιουργείται από ένα στενό άνοιγμα μεταξύ του τείχους και των φυσικών βράχων. Η πύλη αυτή έχει δημιουργηθεί τον 14ο αι. μ.Χ. , την περίοδο των Gattilusi. Έχει ύψος 7-8μ., αναφέρεται ως δευτερεύουσα και πιθανόν ήταν έξοδος διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δεξαμενές, κτίρια, πυριτιδαποθήκες, στοές, ένα ερειπωμένο τζαμί, που χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Πληροφορίες για το κάστρο της Μύρινας μπορούμε να διαβάσουμε στην ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου. https://www.efales.gr/sight/mesaioniko-kastro-myrinas-n-limnoy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *