Παραλία Αμνιού – Αλυκή

Στα ανατολικά της Λήμνου βρίσκεται μια λιμνοθάλασσα 6000 στρεμμάτων, που ονομάζεται Αλυκή. Η έκταση αυτή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στεγνώνει από το θαλασσινό νερό και καλύπτεται με αλάτι. Οι κάτοικοι του νησιού μαζεύουν το αλάτι αυτό για να συντηρούν τα τρόφιμά τους (ψάρια, τυριά, κρέατα, τουρσιά). Η αλυκή αλλά και η παρακείμενη Χορταρόλιμνηη είναι υδροβιότοποι μεγάλης σημασίας καθώς κατά τους χειμερινούς μήνες συγκεντρώνουν πολλά μεταναστευτικά πουλιά, μεταξύ αυτών εντυπωσιακά κοπάδια από φλαμίνγκο.

Επισκεφτήκαμε την Αλυκή τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη, ακολουθώντας της Φωτογραφική Ομάδα Λήμνου (ΦΟΛ) σε μία από τις εξορμήσεις της. Η ομάδα των μαθητών και των εκπαιδευτικών ήταν μικρή, για λόγους προστασίας από τον Covid-19. Ο πρόεδρος της ΦΟΛ Δημήτρης Μπουλώτης μας ενημέρωσε για τη λειτουργία, τους στόχους και το έργο της Φωτογραφικής Ομάδας Λήμνου η οποία ιδρύθηκε το 2013 και σκοπός της είναι  η διάδοση της φωτογραφικής τέχνης ως εκφραστικό και εικαστικό μέσο, η κατάρτιση των μελών σε θέματα σχετιζόμενα με την φωτογραφία και η ενεργή συμμετοχή της στην πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού. Κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα της διοργανώνονται εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια αλλά και “φωτοβόλτες” όπως αυτή που έχουμε τη χαρά να ακολουθήσουμε, όπου εκτός από μοναδικά τοπία της Λήμνου, γνωρίσαμε την τέχνη της φωτογραφίας.

Ξεκινήσαμε τη περιήγησή μας από την παραλία Αμνιού, βόρεια από το χωριό Κοντοπούλι. Πολύ μεγάλης έκτασης παραλία, αμμώδης, με χιλιάδες κοχύλια. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός, με λημνιές “μάντρες” όπου γεωργοί και κτηνοτρόφοι του Κοντοπουλίου μετέφεραν το νοικοκυριό τους για μεγάλο μέρος του χρόνου, ώστε να πραγματοποιούν τις αγροτικές εργασίες τους και να αποφεύγουν τη μετακίνηση τους προς το χωριό, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο, καθώς δεν υπήρχαν αυτοκίνητα. Η περιήγησή μας συνεχίστηκε προσεγγίζοντας την αλυκή, ώστε να μπορούμε να περπατήσουμε πάνω στο πετρωμένο αλάτι. Η εκτεταμένη ξηρασία του καλοκαιριού δεν επέτρεψε τη συλλογή του, καθώς θα έπρεπε να περπατήσουμε σε μεγάλη απόσταση μέσα στην αλυκή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *