Δασάκι Οινοποιείου Μύρινας

Ακριβώς απέναντι από το νέο λιμάνι της Μύρινας, πάνω απο το Οινοποιείο του Αγροτικού Συναιτερισμού Λήμνου, υπάρχει ένα μικρό πευκοδάσος. Η Λήμνος είναι ένα νησί που χαρακτηρίζεται από χαμηλή βλάστηση, χαρακτηριστικά είδη είναι οι αστοιβιές, τα θυμάρια, η ρίγανη. Τα δέντρα είναι λίγα, κυρίως αμυγδαλιές, ελιές, καθώς και διάσπαρτες βελανιδιές ή πουρνάρια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη παρέμβαση μέσω της κτηνοτροφίας και της υλοτομίας, αλλά και στους δυνατούς ανέμους. Επισκεφτήκαμε αυτό το μικρό πευκοδάσος στο πλαίσιο του μαθήματος Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων και η μικρή μας εκδρομή μας έδωσε πολλές νέες γνώσεις και εμπειρίες.

Ηταν τέλη Φεβρουαρίου όταν ξεκινήσαμε από το σχολείο μας , φτάσαμε στον Τούρκικο Γυαλό και παραλιακά περπατήσαμε προς το δασάκι. Λίγο πριν φτάσουμε κάναμε μια μικρή στάση σε ένα σπίτι όπου είδαμε στην αυλή ενός μικρού σπιτιού δύο σκιάχτρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, στα μποστάνια της Λήμνου, υπάρχουν πολλά σκιάχτρα για να εκφοβίζουν τις “κουρούνες (είδος κορακιού)” και αξίζει να σταματήσουμε να θαυμάσουμε την ευρηματικότητα των κατασκευαστών τους. Σκιάχτρα φτιάξαμε κι εμείς φέτος στο σχολείο, ο κάθε μαθητής έβαλε τη δική του πινελιά. Κάποια από τα σκιάχτρα αυτά στόλισαν τον κήπο του σχολείου μας.

Ανεβήκαμε στο μικρό δάσος. Η βλάστηση κάτω από τα πεύκα φτωχή, υπήρχαν όμως αρκετά μανιτάρια και πολλά σπαράγγια. Ανηφορίσαμε στο δασάκι ως την κορυφή. Εκεί αντικρίσαμε ένα αλώνι και μια ερειπωμένη μάντρα, που κάποτε ήταν κατοικία αλλά και σταύλος για τα ζώα κάποιου κεχαγιά της περιοχής. Οι εικόνες αυτές μας έδωσαν την ευκαιρία να συζητήσουμε για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Λήμνου λίγες δεκαετίες πριν που σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζεται ως σήμερα. Αργότερα στο σχολείο μελετήσαμε πληροφορίες για τις μάντρες της Λήμνου και την αξία τους https://terra-lemnia.net/oi-mantres-tis-limnou/

Όσοι από μας μπορούσαν ανέβηκαν ως την κορυφή του λόφου. Η θέα μαγευτική, από τη μια μεριά η Μύρινα, από την άλλη οι δαντελωτές ακτές που οδηγούν προς το χωριό Πλατύ. Σε κοντινή απόσταση το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου όπου αν είχαμε χρόνο θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την εκδρομή μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *