“ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ” ΕΝ ΔΡΑΣΗ

Στο πλαίσιο των στρατηγικών αντι-βίας που αναπτύσσονται από τα ίδια τα σχολεία, τη σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, το ΕΠΑ.Λ. Μύρινας αναλαμβάνει ενεργό ρόλο ολοκληρώνοντας το 2ο έτος εκπαίδευσης μαθητών στη σχολική διαμεσολάβηση ως μέθοδο και πρακτική ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων.  

Η δράση υλοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά το έτος 2021-2022 στο πλαίσιο της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων από μαθητές/τριες του τμήματος Α1 του σχολείου που εκπαιδεύτηκαν σε δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων σε δύο κύκλους σύμφωνα με την Β. Αρτινοπούλου (Η Σχολική Διαμεσολαβηση, 2010)

Δραστηριότητες, λοιπόν, ανά ενότητα στον Α’ κύκλο υλοποιούνται με σκοπό τη γνωριμία και το χτίσιμο της ομάδας, την αναγνώριση πλαισίου αξιών και συνεργατικότητας, την καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η ενσυναίσθηση, η ενεργή ακρόαση, η αναγνώριση και αποδοχή της διαφορετικότητας, ως βασικές αρχές για τη Σχολική Διαμεσολάβηση. Ο Β’ κύκλος εκπαίδευσης ολοκληρώνεται από ορισμένους περσινούς μαθητές/τριες της Α’ λυκείου που αφιερώνουν προσωπικό χρόνο κατά το σχολικό έτος 2022-2023 πέραν του σχολικού τους προγράμματος. Στα μέσα της σχολικής χρονιάς πλέον, οι μαθητές/τριες ως “Διαμεσολαβητές Ειρήνης” λαμβάνουν ενεργό μέρος στην εφαρμογή της διαμεσολάβησης μεταξύ συνομηλίκων κατά το σχολικό έτος 2023-2024. Αναλαμβάνουν δράση καλλιεργώντας επικοινωνιακές δεξιότητες, υπευθυνότητα, δέσμευση, σεβασμό, ικανότητα εχεμύθειας, ενθουσιασμό για το πρόγραμμα, στοιχεία αλτρουισμού και προσφοράς για την αποφυγή τιμωρητικής επίλυσης συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον.

Το σύνθημά τους “Έχε πίστη! Συζήτησέ το! Ξεπέρασέ το!” σκοπό έχει μια νέα αρχή σχολικής πραγματικότητας σε πλαίσιο ψυχικής ηρεμίας, τη μείωση της άδικης τιμωρίας, τη διαλεκτική συνεννόηση και τη δημιουργία φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους μαθητές/τριες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...