Περιβαλλοντικές Δράσεις εντός και εκτός σχολείου

Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται το Σχέδιο Δράσης του ΕΠΑΛ Μύρινας στο πλαίσιο του έργου Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός των Σχεδίων Δράσης είναι η ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κοινωνικότητας, των δεξιοτήτων , της συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Στόχος είναι ο εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, η επαύξηση του κύρους και της ελκυστικότητάς της, η ανακατασκευή προκαταλήψεων και η εξωστρέφεια.

Η υλοποίηση του Σχεδίου δράσης αφορούσε το προηγούμενο σχολικό έτος, όμως λόγω της πανδημίας παρατάθηκε έως τα τέλη Οκτωβρίου 2020. Το ΕΠΑΛ Μύρινας υλοποίησε το σχέδιο δράσης ?Περιβαλλοντικές Δράσεις εντός και εκτός σχολείου?. Εντός σχολείου οι μαθητές ανέλαβαν πρωτοβουλίες να ομορφύνουν γωνιές του σχολείου. Δημιούργησαν και καλλώπισαν ένα μικρό παρτέρι, όπου εκτός από ανθοφόρα φυτά φύτεψαν και τοπικούς σπόρους (τοματίνια, καλαμπόκι, ασπρομύτικα φασολάκια, λούφες, κλωσσάγγουρα), ευγενική χορηγία από τη γεωπόνο και εκπαιδεύτρια του ΙΕΚ Λήμνου Δανάη Επιδιόρθωσαν και έβαψαν τα εξωτερικά παγκάκια, τη βρύση στην αυλή του σχολείου και τοίχους και τοποθέτησαν οικιακό κομποστοποιητή, που παραχωρήθηκε δωρεάν από τον Δήμο Λήμνου. Επίσης, στο εσωτερικό του σχολείου, εκτός από έργα ζωγραφικής που ανέρτησαν σε τοίχους του σχολείου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μηχανολόγων του ΕΠΑΛ Μούδρου και υπό την επίβλεψη του μηχανολόγου καθηγητή Γιώργου Πανταζή, επισκεύασαν τα ερμάρια των μαθητών σχολείου.

Εκτός σχολείου υλοποίησαν πεζοπορικές διαδρομές με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα ομορφιές του νησιού μας που δεν έχουν την ευκαιρία συχνά να επισκεφτούν, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, να ασκηθούν και να κοινωνικοποιηθούν. Στόχος ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν κι άλλα άτομα τα οποία αγαπούν τις εξορμήσεις στη φύση της Λήμνου, μεταξύ των οποίων η περιβαλλοντολόγος Φώτω Κόνσολα και τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Λήμνου με τα οποία γίναμε συνοδοιπόροι σε κάποιες από τις εξορμήσεις μας.

Για την ανάδειξη των διαδρομών έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου ένα blog http://1epal-myrin.les.sch.gr/diadromes/ που αποτυπώνει τις εμπειρίες μας.

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...