ΑΧΙΝΟΙ

Καθαρή Δευτέρα σήμερα. Και ωραία μέρα. Χωρίς αέρα και πολύ κρύο. Εκτός του ότι επιβάλλεται να φάμε κάτι νηστίσιμο, όπως αχινούς, το ευνοεί και ο καιρός. Θα μπορέσουμε εύκολα να τους ψαρέψουμε.

Οι αχινοί είναι μικρά θαλάσσια ζώα που ζουν σε μικρό σχετικά βάθος σε βραχώδεις ακτές αλλά και σε άμμο ή φύκια. Οι αχινοί δεν κολυμπούν. Περπατούν. Με τα μικρά αγκαθωτά τους ποδαράκια διασχίζουν την ακτή. Είναι κλεισμένοι σ? αυτό το αγκαθωτό κέλυφος το οποίο και τους προστατεύει από τα ψάρια. Δεν τους προστατεύει βέβαια από τους ανθρώπους οι οποίοι τους αγαπούν πολύ για τα νόστιμα αυγά τους που βρίσκονται μέσα στο κέλυφος. Την άνοιξη, λοιπόν, οι αχινοί είναι «γεμάτοι» όπως λένε οι ντόπιοι, έχουν δηλαδή πολλά αυγά μέσα στο κέλυφος. Τότε είναι και η καλύτερη περίοδος για να τους ψαρέψεις. Κι όταν τους ψαρέψεις και ανοίξεις το κέλυφος τους απολαμβάνεις με λίγο ξυδάκι και είναι πραγματικά τέλειος μεζές.

Αυτό που δεν ανέφερα είναι ότι υπάρχουν αρσενικοί και θηλυκοί αχινοί. Οι αρσενικοί έχουν μαύρο χρώμα ενώ οι θηλυκοί μπορεί να είναι καφετιοί, μωβ σκούροι, πράσινοι κλπ.

Όπως και να ναι, οι αχινοί για μας είναι πολύ αγαπητό έδεσμα και περιμένουμε πώς και πώς να έρθει ο καιρός να τους ψαρέψουμε.

Γράφει: Γιάννης Κ.

Συμμετέχουν στη δράση: Γρηγόρης Ψ., Ελένη Π.

Αφήστε μια απάντηση