ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο πρωτογενής τομέας και τα επαγγέλματα που τον αφορούν, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία, αποτελούν βάση της οικονομίας και πηγή εισοδήματος για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Λήμνου. Από τα συχνότερα επαγγέλματα στο νησί είναι ο αγρότης, το οποίο θεωρείται αρκετά δύσκολο και κουραστικό, καθώς απαιτεί πολλές ώρες χειρωνακτικής εργασίας.
Είναι απαραίτητο ο αγρότης να ξοδέψει μεγάλα ποσά προκειμένου να καλύψει τα έξοδα του αγροκτήματος (οχήματα, εργαλεία, μηχανήματα). Με τα έσοδα, πρέπει να εξασφαλίζει τις τροφές των ζώων, τις επισκευές μηχανημάτων, αλλά και να συντηρεί την οικογένειά του.
Η οικογένειά μου, και ειδικότερα ο πατέρας μου, ασχολείται με τον αγροτικό τομέα, δουλειά που κληρονόμησε από τον πατέρα του, όπως συμβαίνει συνήθως με αυτό το επάγγελμα. Στο χωριό μου, τον Κορνό, όπου βρίσκεται το κτήμα μας, καλλιεργούμε πολλά είδη ζαρζαβατικών όπως πιπεριές, ντόματες, φασολάκια, και μελιτζάνες.
Η διαδικασία της καλλιέργειας περιλαμβάνει το όργωμα του χωραφιού, το φύτεμα των σπόρων, το πότισμα. Όταν η καλλιέργεια αναπτυχθεί πλήρως, ο πατέρας μου μαζεύει τα λαχανικά και είναι έτοιμα για κατανάλωση ή πώληση προς τους κατοίκους του νησιού. Με τα χρήματα που εισπράττουμε φροντίζουμε για τα οικογενειακά έξοδα.
Τον χειμώνα ο πατέρας μου κλαδεύει και σκάβει τα αμπέλια, κι αν χρειαστεί την άνοιξη ραντίζει για τα ζιζάνια, ώστε τα αμπέλια να είναι έτοιμα τους καλοκαιρινούς μήνες, και τον Αύγουστο, με τη βοήθεια όλης της οικογένειας, ξεκινάμε από νωρίς το πρωί τον τρύγο, δηλαδή χρησιμοποιώντας σουγιά ή μαχαίρι, κόβουμε κάθε τσαμπί, και έτσι καταλήγει στο καφάσι. Έπειτα, τα σταφύλια πηγαίνουν στα τοπικά οινοποιεία και γίνονται κρασί και τσίπουρο. Βέβαια, μετά από κάθε τρύγο κρατάμε κι εμείς μια ποσότητα σταφυλιών με σκοπό να παρασκευάσουμε γλυκό του κουταλιού και μούστο.
Στην είσοδο του κτήματός μας υπάρχουν ελιές οι οποίες στέκονται εκεί από τότε που ο παππούς μου καλλιεργούσε το χωράφι. Εμείς με την σειρά μας με τις κατάλληλες διαδικασίες τις κάνουμε λάδι ή τις καταναλώνουμε αμέσως μετά το μάζεμα. Οι ελιές χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, αφού πρέπει να υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος, ειδικό λίπασμα και το κλίμα να είναι εύκρατο, όπως ακριβώς αυτό της Λήμνου.
Δύσκολη η δουλειά του γεωργού. Και κοπιαστική. Όμως δε συγκρίνεται με τίποτα η αίσθηση του να δημιουργείς ο ίδιος και να απολαμβάνεις αγνά λαχανικά από τον κήπο σου!
Ζαχαρούλα Π.