ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Όπως όλα τα νησιά, έτσι και η Λήμνος έχει τα δικά της ήθη και έθιμα. Παραδόσεις, που γι? αυτόν τον τόπο άφησαν γλυκιές αναμνήσεις στο πέρασμα των χρόνων.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένας αγαπημένος Άγιος των Λημνιών και τιμάται ιδιαίτερα στην Ανατολική Λήμνο. Στο χωριό Ρεπανίδι βρίσκεται ο παλαιότερος ναός της Λήμνου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Αη Γιώργη. Στο χωριό Καλλιόπη εδώ και χρόνια, από την περίοδο της τουρκοκρατίας γίνονται ιπποδρομίες προς τιμή του Αγίου. Στις ιπποδρομίες, εκτός από Έλληνες, έπαιρναν μέρος και Τούρκοι, οι οποίοι τιμούσαν και αυτοί τον Άγιο Γεώργιο. Κάποτε, όσο οι Τούρκοι γιόρταζαν το Ραμαζάνι τους, οι Καλλιοπίτες τους έκλεψαν τα άλογα, επειδή όμως δεν είχαν που να τα κρύψουν, τα πήγαν στην παραλία του Κέρους, όπου υπήρχε ένα εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί έβαλαν τα άλογα να τρέχουν. Από τότε λοιπόν καθιερώθηκαν οι ιπποδρομίες στην Καλλιόπη προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Στους αγώνες συμμετείχαν Έλληνες και Τούρκοι αναβάτες με τα άλογα τους σε διαφορετικούς αγώνες. Οι αγώνες γίνονται 23 Απριλίου, την ημέρα εορτασμού του Αγίου. Οι καβαλάρηδες φέρουν τιμητικά ένα κόκκινο μαντήλι δεμένο στον λαιμό. Στις μέρες μας συγκεντρώνονται οι διαγωνιζόμενοι από νωρίς το μεσημέρι για να δούν ποιος θα είναι ο αντίπαλος τους.
Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, ημέρα Δευτέρα, εγώ, ο Σώζος, και οι φίλοι μου πήγαμε στο όμορφο χωριό της Καλλιόπης για να παρακολουθήσουμε την αναμέτρηση των αλόγων προς τιμήν του πολιούχου. Κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι πως οι αναβάτες είναι νέα παιδιά γεμάτα πάθος γι? αυτό που κάνουν. Ο αγώνας ξεκινά με την πρώτη κούρσα αλόγων, η οποία αποτελείται από 3 άλογα. Έπειτα, συνεχίζουν άλλες 4, ώσπου στο τέλος οι νικητές της κάθε κούρσας αγωνίζονται μεταξύ τους.
Ο νικητής της κούρσας πήρε ως έπαθλο ένα μετάλλιο το οποίο κρέμασε στο άλογό του. Στη συνέχεια, κατά το έθιμο, πήγε στην εκκλησία πάνω στο άλογο του και, καθώς ο ιερέας ευλογούσε το άλογο, έκανε τον γύρο της εκκλησίας 3 φορές. Στο τέλος, ο αναβάτης μπήκε μέσα στην εκκλησία με το άλογό του και άναψε ένα κερί προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, διασκεδάσαμε στο γλέντι που έγινε μετά τους αγώνες στο χωριό της Καλλιόπης. Κατά τη γνώμη μου είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία που αξίζει κανείς να ζήσει, αν βρεθεί στον τόπο μας.
Σώζος Β., Στεφανή Α.