ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ

Εγώ είμαι ο Γιάννης και θα σας γράψω για το αγαπημένο μου χόμπι, το κυνήγι.

Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας τους στη γη. Υπήρξε ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν να επιβιώσουν άλλωστε. Αν οι πρωτόγονοι άνθρωποι δεν ανακάλυπταν πως κυνηγώντας θα κατάφερναν να βρουν φαγητό και να εξασφαλίσουν έτσι τη συνέχιση της ζωής τους, ίσως και να μην υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας σήμερα. Δεν κυνηγούν μόνο οι άνθρωποι βέβαια. Οι βασικοί κυνηγοί στη φύση είναι τα ζώα. Αυτά ούτε είχαν ούτε έχουν άλλο τρόπο για να διατηρηθούν στη ζωή.

Κάποιοι άνθρωποι στο άκουσμα και μόνο της φράσης: «Το χόμπι μου είναι το κυνήγι» δυσανασχετούν και θυμώνουν κιόλας. Σήμερα το κυνήγι δεν είναι πια συνδεδεμένο με την επιβίωση των ανθρώπων. Σήμερα οι άνθρωποι κυνηγούν γιατί αγαπούν αυτή την επιστροφή στη φύση. Δεν είναι η ανάγκη για εξεύρεση τροφής αλλά η ανάγκη για απομάκρυνση για όσο είναι δυνατόν, από τον αγχωτικό τρόπο ζωής, από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και από τα οικονομικά ή άλλα προβλήματα. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν έστω και για λίγο μακριά από τις ανέσεις της σημερινής ζωής, έξω στο φυσικό περιβάλλον κι αυτό αναζητούν ως κυνηγοί. Δένονται με τα κυνηγόσκυλά τους και αναπτύσσουν σχέσεις αγάπης. Η δική μου περίπτωση βρίσκεται σ? αυτό το στάδιο. Είμαι βλέπετε ανήλικος και δεν μπορώ ακόμα να πιάσω όπλο και να βγω για κυνήγι. Αγαπώ όμως πολύ τα σκυλιά μου τα οποία περιποιούμαι πολύ και προσπαθώ να εκπαιδεύσω. Ο πατέρας μου είναι «μεγάλος» κυνηγός. Τον θαυμάζω. Τα σκυλιά τον αγαπούν τόσο πολύ που υπακούουν σε κάθε εντολή του. Όταν βγαίνουμε με τον πατέρα μου στο βουνό, χαίρομαι πάρα πολύ. Ζω όλο αυτό που έχω περιγράψει παραπάνω. Ζω στη φύση, στο καθαρό περιβάλλον του βουνού, μακριά από την καθημερινότητα κι αυτό μ? αρέσει πολύ. Θέλω να περνώ χρόνο μακριά απ? τις ανέσεις του σπιτιού μου.

Βέβαια το κυνήγι δεν είναι απλά μια βόλτα στη φύση. Οδηγεί στην αφαίρεση της ζωής κάποιων ζώων ή πουλιών αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Ο πατέρας μου λέει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην αφαιρούμε τη ζωή όποιου ζώου ή πουλιού βλέπουμε. Να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι περίοδος επώασης των αυγών των πουλιών ή γέννησης των μικρών των ζώων και σε καμία περίπτωση να μην μπαίνουμε μέσα σε ζώνες απαγόρευσης του κυνηγιού. Με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσουμε τη συνέχιση του κυνηγιού αλλά και τη συνέχιση της ζωής τη φύση.

Εδώ στη Λήμνο λοιπόν έχουμε πολλά είδη  πουλιών και ζώων. Είναι παράδεισος για τους κυνηγούς όπως λένε. Συνήθως ο πατέρας μου κυνηγάει  αγριοκούνελα, τα οποία βρίσκονται σε υπεραφθονία στο νησί. Επίσης κυνηγάει πέρδικες, μπεκάτσες, ορτύκια, χήνες κι άλλα πουλιά. Είναι όμως πραγματικά πολύ προσεκτικός και ποτέ δεν υπερβαίνει τον επιτρεπτό αριθμό. Παλιότερα είχε πάρα πολλές πέρδικες αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν λιγοστέψει. Υπάρχουν βλέπετε και πολλά φίδια, όπως και κορακοειδή τα οποία τρώνε τα αυγά των πουλιών κι έτσι δεν αναπαράγονται.

Έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα για το χόμπι που αγαπώ. Ελπίζω όταν τελικά αρχίσω να το εξασκώ να συνεχίσω να έχω τον ίδιο ενθουσιασμό. Θέλω να γίνω καλός κυνηγός. Θέλω να μπορώ να βρίσκομαι συχνά κοντά στη φύση, παρέα με τα αγαπημένα μου σκυλιά. Ελπίζω να τα καταφέρω.

Γιάννης Κ.

Αφήστε μια απάντηση