ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΛΗΜΝΟΥ

Κάθε τόπος έχει διάφορα πράγματα να δείξει. Ανάλογα με το κλίμα, το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων, έχουν διαμορφωθεί και είδη χορών. Οι άνθρωποι άλλωστε με τον τρόπο αυτό εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Ο τόπος ο δικός μας έχει να δείξει πολλούς χορούς. Οι κυριότεροι είναι αυτοί που αναφέρονται παρακάτω:

Ο Κεχαγιάς ή Κεχαγιάδικος

Τα τραγούδια που τον συνοδεύουν μιλούν για τη ζωή και τις περιπέτειες των κεχαγιάδων. Κεχαγιάδες στα χρόνια της τουρκοκρατίας ονομάζονταν οι ακτήμονες καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι που εργάζονταν στα κτήματα και στα κοπάδια των πλούσιων γαιοκτημόνων.

Είναι χορός που χορεύεται κυκλικά, με βηματισμό, πηδηχτά ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο με σηκωμένα χέρια, σε 7/8. Έχει την πρώτη θέση στα πανηγύρια, καθώς και αυτός και το πάτημα είναι οι πιο διάσημοι και καθιερωμένοι για το νησί.

Το Πάτμα ή Πάτημα είναι επίσης τοπικός χοροπηδηχτός χορός που χορεύεται μέχρι και σήμερα. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι η επίδειξη χορευτικών ικανοτήτων των χορευτών. Έχει ιδιαίτερες στροφές και είναι ο αγαπημένος παραδοσιακός χορός των νέων.

Ο Μπάλος Λήμνου είναι ένας ιδιαίτερος χορός που χορεύεται από ένα αντρόγυνο. Ο Λημνιός και η Λημνιά κρατώντας ένα μαντήλι χορεύουν με περηφάνια τον μπάλο του νησιού τους, κάνοντας εντυπωσιακές φιγούρες. Συνήθως το χόρευαν οι νεόνυμφοι αλλά αργότερα τον καθιέρωσαν να χορεύεται και στα πανηγύρια.

Ο Λημνιός Μπροστοπισινός είναι γυναικείος χορός ο οποίος χορεύεται από νέα κορίτσια και σύμφωνα με τους στίχους του τραγουδιού που το πλαισιώνει, ψάχνουν να βρουν “τους καλούς γαμπρούς”.

Οι στολές με τις οποίες εμφανίζονται σήμερα οι χορευτικοί σύλλογοι του νησιού είναι αντίγραφα των ενδυμασιών τον ντόπιων εκείνα τα χρόνια. Όμως εμείς θέλαμε να μάθουμε και άλλα πράγματα για αυτές και με την βοήθεια του κ. Χαλκά θα ενημερώσουμε κι εσάς για όλες τις άγνωστες λεπτομέρειες.

Ελευθερία Ε., Χριστίνα Κ., Γρηγόρης Ψ.

Αφήστε μια απάντηση