ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Η Λήμνος, παρά το βραχώδες και τραχύ έδαφός της, όπως επίσης και τους συχνούς αέρηδες, είναι ένα νησί με προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Από αρχαιοτάτων χρόνων το νησί έχει συνδεθεί με την καλλιέργεια ιδιαίτερων προϊόντων, όπως είναι τα δημητριακά, σιτάρι και κριθάρι. Από την Ομηρική εποχή άλλωστε, μαθαίνουμε ότι η Λήμνος ήταν ο σιτοβολώνας του Αιγαίου. Σιταποθήκες βρέθηκαν και στον αρχαίο οικισμό της Πολιόχνης.

Άλλα προϊόντα τα οποία παράγονται μέχρι σήμερα, πέρα από τα δημητριακά που συνεχίζουν να καλλιεργούνται, είναι το κρασί και το ούζο από τα τοπικά αμπέλια, ποικιλία γνωστή με την ονομασία Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Λόγω της κτηνοτροφίας στο νησί, έχουμε τυρομικά προϊόντα, τα τυριά καλαθάκι, μελίχλωρο και κασκαβάλι. Επίσης, παράγουμε ζυμαρικά (φλωμάρια, αφτούδια, τραχανάς), παξιμάδια, θυμαρίσιο μέλι, γλυκά, όπως σαμσάδες, αμυγδαλωτά, τα γλυκά κουταλιού. Σημαντική είναι η παραδοσιακή καλλιέργεια ντόπιας ποικιλίας οσπρίων, όπως είναι τα φασολάκια Λήμνου και η φάβα ή άφκος Λήμνου.

Το πιο διάσημο και αγαπητό προϊόν, το μελίχλωρο τυρί, παρασκευάζεται από τον Μάιο έως τον Αύγουστο και τοποθετείται σε ξύλινο καλαθάκι όπου στεγνώνει με την βοήθεια του ζεστού αέρα που το διαπερνά.

Όσο για τα πολυβραβευμένα κρασιά της Λήμνου, η διαδικασία παραγωγής τους είναι αργή και πολύπλοκη. Η συλλογή των σταφυλιών γίνεται στα τέλη Αυγούστου. Τα σταφύλια αφού πατηθούν, τοποθετούνται σε βαρέλια, όπου σφραγίζονται και παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ζύμωσης και μετατροπής των σταφυλιών σε κρασί. Πολύπλοκη, επίσης, είναι και η διαδικασία παραγωγής του ούζου, το οποίο προέρχεται από την απόσταξη των στέμφυλων και είναι μια πολύ δημοφιλής διαδικασία για τους κατοίκους του νησιού.

Τα ζυμαρικά (φλωμάρια, τραχανάς) παρασκευάζονται επίσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί απαιτούνται υψηλές θερμοκρασίες για να στεγνώσουν.

Οι σαμσάδες είναι παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο γλυκό. Οι νοικοκυρές ανοίγουν φύλλα ζύμης στα οποία τυλίγουν σουσάμι και τριμμένα αμύγδαλα, τα οποία ψήνουν και σιροπιάζουν με θυμαρίσιο μέλι Λήμνου.

Το νησί μας παράγει πάρα πολλά και αξιόλογα προϊόντα. Στο παρελθόν ήταν αύταρκες στην παραγωγή τροφίμων και ποτών. Η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, μας κάνει να σκεφτόμαστε εκείνες τις εποχές και να προσπαθούμε να τις αναβιώσουμε. Μπορεί να γίνει. Ας το προσπαθήσουμε λοιπόν.

Πέτρος Φ.

Αφήστε μια απάντηση